PENNUT

- Pentusuunnitelma kevät 2025  -

Black Hugh's Easyrider On The Road "Bianca" astutetaan leasingsopimuksella seuraavasta juoksusta, joka arviolta vuoden vaihteessa. Pennut tulevat syntymään Taipalsaarella.  Pennut myydään ainoastaan harrastaviin koteihin.

Yhdistelmästä on odotettavissa mustia ja keltaisia pentuja.


Biancalla on suuri moottori myös nomeen. On rauhallinen passissa ja on hyvä riistan käsittely. B.llä on vahva halu tekemiseen, yhdessä ohjaajansa kanssa. B on sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen vieraiden ihmisten ja koirien kanssa.

BH Easyrider-pentue on kokonaisuutena varsin onnistunut. Pentueessa ei ole vain yksittäistä tähteä, vaan myös B.n sisaruksilla on vahva työmotivaatio ja ovat aloittaneet hienosti nome-uransa. 


B.n omistajan kuvaus Biancasta:

B:n omistajan Miian kuvaus Biancasta:"Bianca on ensimmäinen noutajani. Noutajakipinä syttyi asuessani Brittein saarella, kun sairaan isännän koira tuli hoitooni. Koiran työskentely Englannin nummilla ja helppous Lontoon keskustassa oli mykistävää. Alkoi pitkä etsintä ja keväällä 2022 Bianca tuli taloon.

Jo heti pienestä oli selvää, että pikku B oli lahjakas pentu. Se oppi asiat, niin hyvät kuin toki huonotkin, salamannopeasti. B haki vauhdilla lelut ja kaiken irtotavaran lattialta ja maasta. Yllätyin sen suuresta vietistä ja varsinkin nopeudesta, halu tehdä töitä oli silmiinpistävää. B on tyypillinen ON/OFF koira, rauha kotona, autossa ja odottaessa, täysvauhti työskentelyssä. Pelkäksi kotikoiraksi vahvan työhalun ja periksiantamattoman työmoraalin vuoksi siitä ei ole. Yhteistyö ja hallinta sujuivat heti hyvin ja niinpä B kulkee edelleenkin pääasiassa ilman hihnaa. Pihallamme ja metsässä kulkevat peurat, hirvet, puput jne. eivät Biancaa juuri hetkauta. Tähänastisen elämänsä aikana B on ollut täysin terve.

Otin Biancan pelastuskoiraksi. Lupaus tehdä noutajien taipumuskoe oli kuitenkin alusta asti selvää. NOME treeneissä B loisti ja näin koiran nauttivan tehtävistä. Siihenhän se oli jalostettu, joten minulla alkoi uuden opettelu. WT tuntui heti itselleni sopivalta lajilta, ja sitä aloimmekin treenaamaan pelastuskoirakoulutuksen sivussa NOME kouluttajien kannustamana.

Pelastuspuolen koulutus on edennyt vauhdilla, kiitos koira ominaisuuksien - tarkkanenäisyys niin haussa kuin jäljessä, tahtoa, itsenäisyyttä, rohkeutta, ketteryyttä ja periksiantamattomuutta. Nopeasti B oppi rullailmaisun, mutta kun erityisesti rakennus- ja raunioetsinnät sytyttivät Biancan, vaihdoimme ilmaisun helppouden vuoksi haukkuilmaisuun. Kohokohtana on ollut Helsingin väestönsuojelun näyttö rauniokokeessa ja paikka pelastuskoirajoukkueessa. Kuopion pelastusopistossa viikon varautumiskoulutuksessa B osoitti hyvää sopeutumis- ja palautumiskykyä.

Olen niin ylpeä ja kiitollinen Biancasta. Meidän matkamme on vasta alussa."

Yt. Miia


Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: tiina.sudensalmi (at) live.com


Pennut luovutetaan kennelliittoon rekisteröitynä aikaisintaan 7 viikon ikäisenä. Kauppa tehdään kennelliiton lomakkeella. Pennut ovat tutustuneet riistaan ja pilliluoksetulon alkeet on jo opeteltu. Pennun mukana saat kirjallisen ohjeen, jossa on ruokintaan ja koulutukseen liittyviä ohjeita jne., ruokapussin, taluttimen, pillin ja damin. Autan mielelläni tarvittaessa kaikessa hoitoon ja koulutukseen liittyvässä asiassa. Pentujen omistajat liitetään Labradorikerhon pentuejäseniksi.

Pennun omistajana sitoudut hoitamaan viralliset terveystutkimukset (lonkat, kyynär, polvet, silmät) pennun ollessa 1 - 2 vuotias. Toivon myös että suoritatte noutajien taipumuskokeen.Pennut läpikäyvät Yhdysvaltain armeijan kehittämän Bio Sensor-ohjelman, jonka tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä.

Pentujen hermoston kehitys on hyvin aktiivista 3 - 16 vuorokauden iässä, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Samanaikaisesti Bio Sensor hyödyttää pentua myös sosiaalistamisen kannalta, ja menetelmä totuttaa pentua käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin, ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa.

Bio Sensor-ohjelman on tutkittu vaikuttavan pentujen kehitykseen muun muassa seuraavilla alueilla:

- hermoston varhaisempi kehitys

- parempi kardiovaskulaarinen suorituskyky

- parempi vastustuskyky fyysisille sairauksille

- parempi ongelmanratkaisukyky

Bio Sensor-ohjelma suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä. Ohjelman ärsykkeet eivät kuulu sen ikäisen pennun luontaisesti kohtaamiin ärsykkeisiin. Ohjelmaa ei toisteta useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään kaikki viisi kohtaa läpi:

1. Kosketusärsyke

Kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä pumpulipuikolla. Ei ole väliä ilmaiseeko pentu tuntevansa ärsykkeen vai ei. Kesto 3-5 sekuntia.

2. Pystyasento (pää ylös)

Pidetään pentua molemmissa käsissä niin, että se on pystyasennossa, pää hännän yläpuolella. Kesto 3-5 sekuntia.

3. Pystyasento (pää alas)

Kuten edellä, mutta pää alaspäin. Kesto 3-5 sekuntia.

4. Selkäasento

Pidetään pentua selällään kämmenillä. Kesto 3-5 sekuntia.

5. Lämpöärsyke

Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle pyyhkeelle. Ei estetä pentua, jos yrittää ryömiä pois alustalta. Kesto 3-5 sekuntia.

Ko. ohjelmasta on noutajakasvattajilta hyviä kokemuksia, joten Pennin & Sakun pennuista alkaen pentueeni suorittavat tämän ohjelman.